S kávou sa spája množstvo tém a rád. Ako by mala káva chutiť, čo by mala obsahovať, čím ju ochucovať aj to, aké sú základné druhy kávy. Dôležitá je aj časť jej servírovania. Viete ako kávu správne podávať svojej návšteve alebo na obchodných stretnutiach?
Správne servírovanie kávy sa rieši hlavne vo vyššej spoločnosti. Tam sa dodržiavajú určité pravidlá, ktoré sú stanovené už desiatky rokov. Na prvý pohľad sa vám môže zdať, že vám sú tieto informácie zbytočné, no nikdy neviete, do akej spoločnosti sa môžete dostať. Hlavne ak máte prácu, kde sa stretávate s vplyvnými ľuďmi. Dôležitý je nie len výber správneho druhu kávy, ale aj množstvo ďalších faktorov. Tu sú niektoré s najdôležitejších pravidiel, ktoré by ste mali poznať:
- Servírovať kávu by ste mali servírovať hneď na začiatku stretnutia alebo pár minút po tom, ako sa návšteva usadí. Neskôr je už neslušné prerušovať rozhovory a obchodné rokovania.
- Na každý typ kávy (v prípade, že máte kávovar alebo dokážete si pripravovať kávu aj sami) je potrebné zaobstarať si špecifický druh šálky.
- Ku káve je vhodné podávať aj pohár čistej vody, ktorý sa pije po káve. Zároveň by nemal chýbať ani cukor, mlieko a menšia sušienka, prípadne koláč. Každý by mal mať možnosť vybrať si, podľa jeho špecifickej chuti.
- Pozor aj na čistotu pri servírovaní kávy. Môže sa stať, že keď nesiete na tácke viacero šálok kávy, trochu sa vám môže vyliať. Buď noste len po dve šálky kávy alebo ich okamžite utrite.